2017. okt 02.

Knézy Jenő a belügy célkeresztjében

írta: Koós Levente
Knézy Jenő a belügy célkeresztjében


knezy-jeno-800x570mti.jpgKnézy Jenő interjúja Mészöly Kálmánnal (Forrás: MTI)

Az egyik legismertebb magyar sportriporter volt. Számos sportesemény közvetítése és rengeteg legendássá vált sportpillanat kötődik nevéhez. Legalább két generáció futballszeretői számára kezdődtek a hétvégi NB1-es közvetítsék a "Jó estét, jó szurkolást!" szlogennel. Bár sportriporterként megosztó személyiség volt, mégis mindenki emlékezetében él legalább egy ikonikus Knézy-pillanat. (Nekem Vincze Ottó zürichi gólja a Grasshoppersnek: "Hohó! Hohó! Hohó!"). Ám azt eddig csak nagyon kevesen tudták, hogy Knézy Jenő a hatvanas években a kádári diktatúra állambiztonságának látómezejébe került...

Az 1964-es labdarúgó bajnokság hóeltakarítással kezdődött: a Ferencváros-Komló mérkőzés kezdete előtt a Népstadion szpíkere a gyepre szólította a szokatlanul kevés, mintegy 10000 drukkert, hogy segítsenek a márciusi hóhelyzet megoldásában. A Fradi végül 2:0-ra győzött, és megkezdte menetelését 19. bajnoki címe felé. 

fradi_komlo_1964.jpgNem ünneplés, nem is botrány: fradista hóeltakarítás a Népstadionban (Forrás: Képes Sport)

A kommunista belügy Fradiban ténykedő ügynökei eközben folyamatosan látták el információkkal tartótisztjeiket. Az általuk írt jelentésekből, valamint egyéb belügyi feljegyzésekből tudjuk, hogy 1964 telén, illetve kora tavaszán az állambiztonság sikeresen oldotta meg az "Ifik" fedőnéven nyilvántartott ügyet: gumibotozással, beidézéssel, beszervezéssel, harminc napos elzárásokkal oszlatta fel az akkori B-közép magját. Ahogy az egyik drukker panaszkodott egy besúgónak a lelátói hangulatról: 

„olyan ez, mint egy gettó, vagy egy börtön, itt semmi szabadsága nincs a fiataloknak.”

A vezérszurkolók és irányítók nélkül maradt B-közép azonban az átmeneti meggyengülés után május környékén újra aktivizálódott. Ekkor került az állambiztonság látóterébe az akkor éppen húszesztendős egyetemista, Knézy Jenő. 

A május 10-én lejátszott Debrecen elleni mérkőzés után a szurkolók közé beépített besúgók alapvetően két érdekes megállapítással szolgáltak tartótisztjeiknek. Az egyik szerint „soha ilyen hatalmas arányban nem indultak el résztvevők vidéki mérkőzésre.” És valóban: két különvonattal, autóbuszokkal és személyautókkal több, mint 2000 fradista kísérte kedvenceit a cívisvárosba. A "Kovács István" fedőnevű ügynök már konkrétumokkal is szolgált a Tábor összetételét illetően: 

A csoport jelenleg úgy néz ki, hogy nagyobb lesz, mint a régi. Még egyelőre nincs meg a vezetőjük, de úgy néz ki, hogy a rendesebb csoportban egy Jenő nevezetű kb. 20 éves, magas, intelligens fiú lesz a vezető.”

ks_1964_loki_fradi.jpgA Fradi mérlege: 8/8. (Forrás: Képes Sport)

"Kovács István" és "Csillag" ügynökök a következő hónapokban mintegy tíz mérkőzésen keresztül keresték Knézy Jenő társaságát, puhatolóztak környezetében, és igyekeztek minél több információ birtokába jutni. Tartótisztjeiknek a következőket tudták jelenteni:

„A mérkőzés végére megláttam a «Jenő-t», aki állítólag a Bandi B-közép utóda szolidabb kiadásban.” „Jenő vezető szerepet töltött be, mivel ő vezényelte a különböző megnyilvánulásokat. A galeri tagjai igen nagy tisztelettel tekintenek rá, és mindenben követték utasításait”. „Eléggé intelligens, szerényebb és barátságosabb, a fiatalok közül inkább őhozzá húzott a nagyobbik rész.”

Egy alkalommal, egy nyári idegenbeli mérkőzés után, ahová egyébként Knézy Jenő autóstoppal érkezett, a mérkőzést követően hazafelé a különvonaton süteményt osztott azoknak a srácoknak, akik sportszerűen és tisztességesen szurkoltak...

„Kovács István” ügynök 1964 novemberében íródott összefoglaló jelentéséből világosan kiderül, hogy a B-közép irányítását többen is át szerették volna venni. A Táboron belüli csoportok eltérő társadalmi helyzete, mentalitása, temperamentuma szép lassan elfordította Knézy Jenőt az akkori kemény mag világától.

knezy_jeno_fortepan_56181.jpgRiporterállásban, 1984. (Forrás: Fortepan)

1965 nyarától fokozatosan csökkentek a róla szóló jelentések. A besúgók egyre ritkábban találkoztak vele, olyankor is a B-középtől távolabb eső szektorokban foglalt helyet. A jelentések tartalmából és a tartótisztek utasításaiból arra gyanakodhatunk, hogy ő maga is érezte a belügy jelenlétét. „Kovács Istvánt” például egy alkalommal a belügy arra figyelmeztette, hogy mostantól kerülje a célszemélyt, amiből arra lehet következtetni, hogy Knézy Jenő gyanút fogott. „Csillag” fedőnevű ügynök pedig a következő utasítást kapta tartótisztjétől:

„Knézy Jenő felé a korábbi eligazításnak megfelelően folytassa a kapcsolat kiépítését. Amennyiben nevezett ismét tartózkodó lenne irányában, a közeledést ne erőszakolja.”

Az ügynökkel szembeni visszahúzódó, távolságtartó magatartás, illetve a célszemély felé való túlzott intenzitású közeledés a belügyi tananyag szerint a lebukás lehetőségét hordozta magában. Az eddig birtokomba jutott legutolsó ügynökjelentés, amely Knézy Jenőt is megemlíti, 1967 januárjában íródott. A BVSC elleni jégkorongmeccsen még találkozott vele „Csillag” ügynök: „Jenővel találkoztam, nagyon csendben volt. Nem mondott semmi különöset.”

Az 1969-ben üzemmérnöki diplomát szerző Knézy Jenő sikeresen vett részt az MTV Pályabelépő című sportriporter-pályázatában, amely szép lassan az országos ismeretséget is meghozta neki. 2003-ban hunyt el.

(Ha tetszett a cikk, és még szívesen olvasnál hasonló témában, kutatásomhoz és munkámhoz hozzájárulhatsz adományoddal. Köszönöm!)

A belügyi jelentések forrásai:

3.1.2. M-32567 "Kovács István"

3.1.2. M-31714 "Csillag"

 

Szólj hozzá

Fradi