2019. máj 20.

„Fasza gyerek Kádár János, bajnok lett a Ferencváros!”

írta: Koós Levente
„Fasza gyerek Kádár János, bajnok lett a Ferencváros!”

ks_1963_02_0010-19630623.jpg

A magyar futballtörténelem telis-tele van szimbolikus eredményekkel és eseményekkel. Az egyik ilyen a Ferencváros 1963-as bajnoki címe, amelyet már a kortársak sem tudtak a politikai változások figyelembevétele nélkül értelmezni. Az ’56-os elítéltek többségének nyújtott amnesztiával párhuzamosan a kommunista rendszer legtöbbet fúrt egyesületének is „megbocsátottak”. Éppen ezért terjedhetett el a szurkolók között az egyszerre őszinte és mégis cinikus versike:

„Fasza gyerek Kádár János, bajnok lett a Ferencváros!”

Ha megfigyeljük a bajnokság véghajrájáról tudósító ügynökjelentéseket, akkor azt láthatjuk, hogy az állambiztonság felé olyan jelzések érkeztek ügynökeik által, amelyek egy komolyabb rendbontást vizionáltak. A Fradi a végső győzelmet jelentő utolsó pontok begyűjtésére Salgótarjánba utazott, ahol a helyi bányászcsapat az életéért küzdött: vereség esetén a biztos kiesés várt a Tarjániakra. A lelátón helyet foglaló 14.000-s szurkolóhad is azt mutatta: valódi rangadóra van kilátás. A Salgótarján-Fradi meccsekről fennmaradt belügyi jelentésekből kiderül, hogy a nógrádi kisvárosban a fradistákra mindig parázs hangulat, és közel sem vendégszerető közeg várt. „Tarcsai” ügynök például két évvel korábban valódi félelmeket élt át a tarjáni katlanban. A „szemétláda nyilas pesti fasiszta stricik” kifejezés még nem is tartozott a legdurvább szidalmak köré, társaságát csak egy hajszál választotta el a helyiekkel való fizikai kontaktusba kerüléstől.

003-3-pz_fa_c_0006-19630623.jpg

A Fradi ezúttal 2:1-re diadalmaskodott, ezzel tizennégy év után ismét bajnok lett, a Salgótarján pedig búcsúzott az első osztályú küzdelmektől. A mérkőzésen az állambiztonságot „Bakos Miklós” fedőnevű ügynök képviselte, akinek a klub korábbi játékosa, edzője és sportvezetője, Csanádi Ferenc így értékelte a szurkolók megnyilvánulását:

„Nem értem a vezetőket, miért nem tesznek valamit, hiszen itt hajszálon múlt, hogy forradalom törjön ki.”

Csanádi szerint a szurkolók nem helyénvaló viselkedéséért elsősorban a média a felelős, amely az elmúlt évek során indokolatlanul nagy teret szentelt a megváltozott nyugati szurkolói kultúrának, és ezáltal károsan befolyásolta a magyar drukkerek lelátói ténykedését.

A mérkőzés 14.000 szurkolója közül hatezren a fővárosból érkeztek, közülük kétezren szervezett kereteken belül, vagyis  különvonattal. „Bakos Miklós” jelentése szerint az utóbbiakkal volt nagyobb probléma az utazás során, akiket a Fradi legendás cukorkaárusa, Kalap tüzelt fel a végletekig: 

„Egész úton egyrészt a fékeveszett ivás, a szünet nélküli ordítás, kolompolás, kereplés. Ennek a bandának a fő hangadója a cukorka árus Zoller János /:Kalap:/, aki teljesen kicserélődött. Bandája élén minden megállónál végigjárta a vonatot és különböző szavaló kórusokat szervezett, amik előbb csak csapatunkat dicsérte, de később az ellenfeleket, persze csak a Vasast és az Újpesti Dózsát gyalázta.” 

kgy-ks-19630623.jpg

A mérkőzés megnyerése után a Fradi-tábor óriási ünneplésbe kezdett, és a hazaúton előkerültek a dugipiák is:

„A végén aztán egész fékeveszett módon engedték szabadjára az indulatokat. A táskából bor, töményszesz került elő és rövid idő alatt a hangulat forrpontra emelkedett.”

„Bakos Miklós” úgy érzékelte, hogy a hazafelé tartó fradisták komoly veszélyt jelentenek a fővárosra. Éppen ezért - hogy pontosan hogyan, nem tudjuk - de a különvonatokat megelőzve visszasietett Budapestre, ahol telefonon értesítette az állambiztonságot. Ennek köszönhetően a pályaudvarra beérkező szurkolói vonatot erős rendőri készültség várta, így a drukkerek néma csöndben szálltak le a szerelvényről. Ám egy év múlva ismét bajnok lesz a Fradi, és az akkori bajnokavatás majd a korszak legnagyobb lelátói botrányába fullad. De erről majd hamarosan. 

 

(Ha tetszett a cikk, és még szívesen olvasnál hasonló témában, kutatásomhoz és munkámhoz hozzájárulhatsz adományoddal. Köszönöm!)

 A jelentés forrása: ÁBTL M-34523 és M-20358

Szólj hozzá

Fradi