2019. feb 13.

A tragikus sorsú Ilku Péter

írta: Koós Levente
A tragikus sorsú Ilku Péter

peter_ilku_in_1954.jpg

Az 1956-os forradalmat követő emigrációs hullám a magyar labdarúgókat sem kerülte el. Mára már általánosan elfogadott vélemény, hogy az akkori szabad világot választó tehetséges focistáink itthon maradásuk esetén az Aranycsapat kiöregedő tagjainak méltó utánpótlásai lehettek volna. A következő írás a számtalan tehetség közül egy olyan labdarúgó eltávozásával foglalkozik az állambiztonsági iratok tükrében, akinek ígéretes spanyol karrierjét egy kis híján végzetes autóbaleset törte ketté. Ilku Péterre emlékezünk. 

Ilku Péter (a Dorog színeiben testvére, Ilku István után Ilku II, míg Spanyolországban egyszerűen csak Peter) tíz éves korában kezdett el futballozni az ötvenes évek egyik legjobb vidéki egyesületében, a Dorogi Bányászban. A sokak által kivételes tehetségnek kikiáltott fiatal játékos karrierje már a dorogi években veszélybe került – ha hihetünk a korabeli sportsajtónak.

A Népsport 1956. január 19-i száma részletes beszámolót közölt a bányászcsapat soros szakosztályestjéről, ahol gyakorlatilag a legnagyobb nyilvánosság előtt teregették ki a csapat szennyesét – Ilku II Pétert és alkoholproblémáit. A teljes cikket idemásolom, a lényege pedig a következő: a csapat tagjai (elsősorban Buzánszky Jenő) és vezetői egy emberként támadtak neki Ilkunak, amiért esténként kicsapongó életet él, kocsmázik, a szüleivel tiszteletlen, munkáját pedig a bányásztrösztnél hanyagul végzi. Zentai Ferenc, a Népsort munkatársa pedig nemhogy ország-világ előtt kiteregette a szennyest, de még ő is pálcát tört a labdarúgó feje felett.

ns_ilku_dorog.jpg

A cikket végigolvasva Ilku II ’56-os disszidálása már nem is tűnik olyan érthetetlennek.

És akkor a fennamaradt belügyi iratokról: a kommunista állambiztonság „Meszlényi” nevű ügynöke röviddel a szabadságharc leverését követően a dorogi politikai helyzetről tájékoztatta tartótisztjét:

Dorogon harc nem volt. A faluban aránylag csend van. Van azonban néhány tag, akik sokat szájalnak a bányászok között, de a sportolóknak ehhez semmi közük.

Van közük viszont a Nyugatra-szökésekhez, hiszen a jelentés írásának pillanatában a csapatból már ketten külföldön tartózkodtak:

A csapatból egyelőre két ember hiányzik. Dacsev Miklós Franciaországból adott életjelet magáról, Ilku II Péter pedig Bécsbe ment ki. Ilku II tudvalevő, hogy Kovács Évának, az ifjúsági teniszbajnoknőnek udvarol. Feljött hozzá Budapestre, de nem találta itthon. Szülei közölték, hogy Bécsbe ment a bátyjával együtt. Ilkunak hagyott itthon egy levelet. Tény, hogy a kis Ilku utána ment. Dorogon azt mondta, hogy csak körülnéz Bécsben és visszatér.

A tehetséges Dacsev Miklós, aki a Dorog saját nevelésű játékosaként a labdarúgás nagy kommunista átszervezése előtti pillanatban még a Ferencvárosban is megfordult egy rövid ideig, szintén az emigrációt választotta. A belga sztárcsapattal, az Anderlecht-tel kétszer is bajnoki címet ünnepelhetett. 48 évesen hunyt el a Kanári-szigeteken. Ilku II disszidálási körülményeiről és részleteiről a fenti ügynökjelentést leszámítva közelebbit nem sikerült kideríteni, vagyis a jelentés ezen része kifejezetten értékesnek tekinthető. 

„Meszlényi” jelentéséből az is kiderül, hogy a tömegesen a szabad világot választó labdarúgók elvesztése és hazacsábítása a Labdarúgó Szövetségben is folyamatosan napirenden volt:

Nagy Marcell, az MLSZ ideiglenes vezetője elmondta, hogy szomorúan vették tudomásul, hogy az ifjúsági labdarúgó együttes felbomlott. Ez szerinte hihetetlen nagy veszteség, akit lehet, haza kellene hozni.

Az ügynök még azt is megjegyezte ezzel kapcsolatban, hogy

Ilku ügyében szerintem gyors intézkedésre lenne szükség, a jövő egyik legnagyobb ígérete, érte jobban kell harcolni, mint Puskás hazajövetele érdekében.

at-madrid_ll-sor-jobbrl-a-negyedik_ilku.jpg

Nemcsak az MLSZ káderei, de az állambiztonság operatív tisztjei is komoly problémának tekintették sportolóink kint maradását. Az alábbi tartótiszti javaslatból jól kiolvasható az a szándék, hogy hogyan akarták felhasználni a kádári politika legitimációjához az itthon maradt sportolóinkat.

Javaslat: Véleményem szerint két-három tekintéllyel bíró sportolót - ha anyagiak ellenében is - nyilatkoztatni kellene sajtóban és rádióban - gondolok itt Papp László ökölvívóra, Kárpáti Rudolf kardvívóra, Keleti Ágnes tornászra - az utóbbi napokban tért haza - és meg lehetne gátolni számos kiváló sportoló disszidálási szándékát és az általános rossz hangulatot, mely a sportolók élmezőnye között sajnos fennáll.

Ilku II Péter a rendszerváltást megelőzően nem lépett magyar földre, de a belügyi aktákból kiderül, hogy sportberkekben többször felröppent a hír, hogy hazatér. 1958-ban például állítólag maga Sebes Gusztáv, aki akkor az Újpesti Dózsa edzőjeként járt Spanyolországban, próbálta hazahozni Ilkut. Egy ügynökjelentés szerint a honi labdarúgás akkori legmegbízhatóbb kommunistája, a szinte minden sportoló és sportvezető által gyűlölt Hegyi Gyula mindezt személyesen akadályozta meg…

Aztán eljött 1958 nyarának tragikus reggele: autójával letért az útról, és egy szakadékba zuhant.

A baleset híre érthető módon az akkori magyar sajtóban nem volt kiemelt fontosságú, a Népsport például egy nyúlfarknyi, apróbetűs kis részt szánt a tragikus eseménynek.

ns_ilku_baleset.jpg

„Meszlényi” ügynök nemcsak a sajtóból, hanem a külföldi sportolókkal is kapcsolatban lévő ismerőseitől is hallott a balesetről, amelyről tájékoztatta tartótisztjét is:

Ilku II, aki szintén Spanyolországban van, kint súlyos autószerencsétlenség áldozata lett. Súlyosan megsérült, s lehet, hogy nem is tud többet focizni.

A balesetből egy életmentő műtét után és egy hosszas rehabilitációt követően még sikeresen felépült, ám egy újabb sérülés végképp kettétörte karrierjét: az Espanyol friss kiszemeltjeként részt vett a csapattal egy észak-amerikai portyán, amely során olyan súlyosan eltört a térde, hogy már sohasem jött rendbe. Labdarúgó-karrierje a harmincas évei elején lassan véget ért, de továbbra is Spanyolországban maradt. 1993-ban hazatért, egykori klubját nem feledve haláláig ápolta a kapcsolatot az egykori bányász-csapattal. 2005-ben hunyt el.

 

(Ha tetszett a cikk, és még szívesen olvasnál hasonló témában, kutatásomhoz és munkámhoz adományoddal is hozzájárulhatsz. Köszönöm!)

 

Kövess Facebook-on is, ahol nagyobb rendszerességgel még több tartalmat olvashatsz a Kádár-rendszer besúgóiról:

https://www.facebook.com/besugnak

 

Források:

A Népsport korabeli számai

„Meszlényi” jelentése ÁBTL 3.1.2 18667

Ilku Péter - az egy félidős magyar (www.blaugrana.hu)

1. kép: wikipedia.hu

2. kép: www.blaugrana.hu

 

Szólj hozzá

Nemfradi