2018. nov 20.

Fradi-hooligans és az első népszavazás

írta: Koós Levente
Fradi-hooligans és az első népszavazás

1989-elso-szabad-valasztas-magyarorszag4.jpg

A rendszerváltás hajnalán a labdarúgás szurkolói szubkultúrájában már jól ismert jelenség volt a huliganizmus. A szurkolók e sajátos viselkedési formájának első hazai megjelenésével és az egykori politikai rendőrség kapcsolatáról már korábban is írtam, ami ide kattintva olvasható. A következő cikk egy szimbolikus napon megrendezett örökrangadóval és annak állambiztonsági vetületével foglalkozik, és egy olyan korabeli dokumentumot mutat be, amely alkalmas lehet a rendszerváltás és a sportrendezvények kapcsolatának vizsgálatához.

A szimbolikus nap 1989. november 26-a, amikor is a frissen kikiáltott köztársaság állampolgárai elsőnek járulhattak az urnák elé népszavazás címén. A később „négyigenes” népszavazásnak nevezett politikai eseményen a választópolgárok mintegy 50%-a vett részt, és mondott többek között igent a Munkásőrség felszámolására, az MSZMP vagyoni elszámoltatására, a munkahelyek politikailag semleges tereppé tételére. Mivel ebben a három kérdésben már több, mint egy hónappal korábban döntött az Országgyűlés, igenlésük csak formaság volt, ami mutatja az eredményét: mindhárom kérdésben 90% fölött volt az igenek aránya. Ám a köztársasági elnök megválasztásának módjáról és idejéről (hogy az állampolgárok az országgyűlési választások előtt, vagy az országgyűlés az választások után válassza-e) már komolyabb vita alakult ki, és csupán 6000 szavazat különbséggel nyertek az igenek. (Vagyis hogy az országgyűlés válassza).

A 6000-s különbség közel ugyanannyi volt, mint amennyien délután kilátogattak a Hungária körútra az MTK-Fradi örökrangadóra. A belügyi dokumentumok tanulsága szerint az állambiztonság emberei a politikai eseményekkel párhuzamosan folyamatosan tapogatóztak az ismertebb futball-szurkolók környékén. Egy októberi feljegyzés szerint a Ferencváros egyre hírhedtebb kemény magja rendszeresen hallatott magáról különböző eseményeken:

„Az elmúlt hetekben ismételten megszaporodtak a főváros különböző sportrendezvényein a rendbontások, erőszakos cselekmények. Ezek túlnyomó többsége rongálásokban, erőszakos magatartásokban nyilvánul meg, államellenes jellegű magatartásokat nem tapasztaltunk. Bizalmas forrásból származó adataink szerint ezeknek a jelenségeknek az értelmi szerzői, illetve kezdeményezői az alábbi körből kerülhetnek ki. A felsorolt személyek törvénysértő tevékenységével kapcsolatos, bizonyító erejű, konkrét adatokkal nem rendelkezünk."

A dokumentum a következőkben 41 olyan, a B-középhez köthető szurkolót nevez meg, akik korábbi rendbontásért, vagy különböző lelátói incidensek miatt a belügy látókörébe kerültek. A rendőrség sikeres feldolgozó munkáját (és persze a nekik bedolgozó vamzerek sikerességét bizonyítja), hogy mindnyájuk teljes személyi adataikkal vannak feltüntetve az aktában, ám ennél is izgalmasabb, ha csak beceneveiket olvassuk, amelyek igazi fantáziáról tanúskodnak:  Szőke, Csillagos, Popper Laci, Bohóc, Bőrös, Kulacs, Liverpool, Lord, Csoki, Bice-Bóca, Kanveréb, Hypós, Moszkva téri, Bunyós, Keller, Dózsás, Egér, Púpos, Janek, Rizsa, Indián, Homály, Spenót, Jakab, Fradika, Csaba, Rigó, Tojás.

ks_1989_i_02_0048-19891126-2.jpg

Ami pedig az örökrangadót illeti: a mérkőzés operatív biztosításáról készített másnapi rendőrségi összefoglalóból kiderül, hogy a meccset állambiztonsági szempontból igencsak túlbiztosították: nemcsak, hogy a legmodernebb technikai eszközöket vetették be a kemény mag megfigyelésére, de a stadion vezetőjével is folyamatos kapcsolatot tartottak az operatív tisztek, sőt, az is kiderül, hogy a Fradi szurkolói közé három besúgót is beépítettek, akikkel délután már találkoztak is tartótisztjeik.

„1989. november 26-án végrehajtottuk az MTK-VM – FTC labdarúgó mérkőzés operatív biztosítását. Alosztályunk részéről F. József r. fhdgy., L. Róbert r. szds, R. Ferenc r. fhdgy, és Sz. László r. fhdgy. vett részt. A rendezvényen kb. 4-5000 szurkoló jelent meg. Ebből kb. 1500 fő volt az FTC „B” közép szurkolója. L. Róbert r. szds. és Sz. László r. fhdgy. a BM FRE videokészülékeivel felszerelt gépjárművében kísérte figyelemmel a nézők magatartását. Szélsőséges, potenciálisan veszélyes csoportokról printerrel fényképfelvételeket készítettek. F. József r. fhdgy. és R. Ferenc r. fhdgy. a biztosítás parancsnokával, P. Sándor r. ezredes úrral és az intézmény vezetőivel tartották a kapcsolatot. A mérkőzést követően – felkészülve az esetleges rendbontásokra – a délutáni órákban F. József r. fhdgy. és J. Róbert r. szds. három fő hálózati személlyel találkozót hajtott végre, ahol a videokészülékekkel elkészült fényképek be is lettek mutatva. Hálózati személyeink ezekből összesen hét főt ismertek fel. A mérkőzés során rendbontásra nem került sor. Összesen kilenc fő elállítására került sor garázdaság, valamint igazoltatás megtagadása miatt."

A meccset egyébként az MTK nyerte, sima 3:0-ra, a gólokról egy rövid videót is találtam:

 

(Ha tetszett a cikk, és még szívesen olvasnál hasonló témában, kutatásomhoz és munkámhoz hozzájárulhatsz adományoddal. Köszönöm!)

 A belügyi jelentés forrása: ÁBTL O-20060

Szólj hozzá

Fradi