2017. okt 31.

Szőke Katót megfosztotta volna aranyaitól az ÁVH

írta: Koós Levente
Szőke Katót megfosztotta volna aranyaitól az ÁVH

szoke_katalin.jpgSzőke Kató a Ferencváros (akkor Kinizsi) kétszeres olimpiai bajnok úszónője (forrás: olimpia.hu)

 

A néhány nappal ezelőtt elhunyt kétszeres olimpia bajnok úszónő csak a kommunista hatalom vezető politikusainak kivételes tehetségének köszönhette, hogy kiutazhatott a helsinki olimpiára. Az ötkarikás játékok kezdete előtt nem sokkal, 1952. július 4-én Péter Gábor az OTSB (Országos Testnevelési és Sportbizottság) kérésére az ÁVH segítségével "átvilágította" azt a 343 főt, akik sportolóként és kísérőként utaztak (volna) az olimpiára. A jelentésből megtudhatjuk, hogy a politikai rendőrség minden rendelkezésre álló eszközét bevetette a kontingens ellenőrzésére: megvizsgálták a sportolók hivatalos anyagait, környezettanulmányokat írattak róluk, és természetesen riasztották a besúgóhálózatot is. Ennek eredményeképpen 4 olyan sportolót neveztek meg, akiknek kiutazását „államvédelmi szempontból aggályosnak” tartották, és további 16-ot, akiket Helsinkiben majd

„diszkrét ellenőrzés alatt”

kell tartani. (Amennyiben a felsőbb vezetés is rábólint utazásukra.)Ez utóbbi besorolásba olyan sportolóink tartoztak, mint például Lóránt Gyula, az Aranycsapat labdarúgója, Gyarmati Dezső vízilabdázó, Elek Ilona tőrvívó, vagy éppen Szőke Kató. 

„Szőke Kató 17 éves, pártonkívüli, kiváló tehetségű úszónő. Apja, Homonay Bálint háborús bűnös, aki távollétében halálra lett ítélve. Jelenleg Argentínában él. Vőlegénye, "gróf" Markovics Kálmán, szintén jelölve van az olimpiára.”

Homonay Bálint valójában Homonnai Márton kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó, aki néhány év kihagyással húsz éven keresztül sportolt az MTK-ban. A Nyilaskeresztes Párt tagjaként 1944 októberét követően is fontos politikai tisztséget töltött be. Halálos ítéletét már az ország elhagyása után mondták ki, ő maga Argentínában telepedett le.

Ám a tehetséges úszónő valószínűleg nemcsak apja, hanem vőlegénye, Markovits Kálmán miatt is az ÁVH listájára került, akinek utazását Péter Gábor szintén csak aggodalmak közepette javasolta. Róla azt is megemlíti a dokumentum, hogy 

„Versenytársai között ellenséges uszítást folytat.

markovits.jpgMarkovits Kálmán, a Ferencváros kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázója (forrás: olimpia.hu)

Péter Gábor jelentését néhány nappal később a Párt Központi Vezetőségében vitatták meg. Ennek eredményét Keleti Ferenc, az Adminisztratív Osztály vezetője vetette papírra, melyben kiemelte, hogy a kérdéses személyeknél az „adatok valóban súlyosak”, de három sportolót leszámítva mindenki zöld jelzést kap. Szőke Katót végül azért engedték indulni az olimpián, mert egyrészt éremesélyes volt, másrészt visszatartásával nem akarták megbontani az úszócsapat egységét. (Magyarán az alapvetően polgári felfogású, nem éppen rendszerbarát úszókat nem akarták még inkább felhergelni, ezzel is veszélyeztetve a többiek sikeres olimpiai szereplését.)

peter_gabor_origo.jpgPéter Gábor, az ÁVH vezetője munka közben (forrás: Pinterest)

Szőke Kató tehetsége végül győzelmet aratott a politikai rendőrség ideológiai alapon hozott javaslatán, és a helsinki olimpia 16 aranyához ő maga kettővel is hozzájárult. Akitől pedig a kommunista hatalom nem várt érmet, és rajta volt a listán, itthon maradt. Ennyit a kommunista diktatúra és az olimpiai szellem viszonyáról. 

 

(Ha tetszett a cikk, és még szívesen olvasnál hasonló témában, kutatásomhoz és munkámhoz hozzájárulhatsz adományoddal. Köszönöm!)

A jelentések forrása:  A KV Adminisztratív Osztálya és az OTSB közös jelentése a nyári olimpiai előkészületekről 276. f. 54. cs. 200. ő. e. 1952. július 2.

Szólj hozzá

Fradi Nemfradi