2017. okt 22.

„Kajlik Sándor”

írta: Koós Levente
„Kajlik Sándor”

img_2181.JPG

„Kajlik Sándor” ügynökről nem sokat tudunk. A forradalmat követően a katonai elhárítás szervezte be, 1956 előtt pedig az ÁVH századosaként a Budapesti Honvéd SE-nél volt állományban. A Történeti Levéltárban őrzött töredékes M-dossziéja csupán egy tizennégy oldalas, kézzel írt jelentését tartalmazza, amely 1958 nyarán íródott. Ebben részletesen beszámol a Honvéd 1956 júliusi-augusztusi csehszlovák és lipcsei túrájáról, az egyesület forradalom alatti majdnem-megszűnéséről, a dél-amerikai túráról csak igen későn, 1957 január végén hazatérő futballistafeleségekről, saját családja előtti lebukásáról, valamint 10.000 forintról,  amit Puskástól és egy tanártól lopott el.

img_2179.JPG

A nagy szocialista egyenlősdit Kádárék hatalomra kerülése után sem értette meg, a hazatérő 56-os menekültekkel kapcsolatban például így nyilatkozott a Kisalföld című lapban:

"Sokkal nagyobb a jelentősége az ország számára, ha egy Puskás hazajön, mint akár háromszáz egyszerű ember." 

Valódi személyének felfedését a hatályos ügynöktörvény - a hálózati személy azonosítását lehetővé tevő dokumentumok hiányában - nem teszi lehetővé, de belső érvek alapján könnyen kikövetkeztethető: egyrészt jelentését nem fedőnévvel, hanem saját valódi nevével szignózta, másrészt ő maga említi, hogy a Honvéd focistafeleségeinek hazaérkezésekor a Kisalföldben lejárató cikk jelent meg személyéről. Ezután csak fel kellett lapozni a korabeli Kisalföldeket, megkeresni a témával foglalkozó cikkeket, és megtalálni egy bizonyos századost, aki az asszonyok fogadására érkezett a határra. Bár az ügynökök fedőnév-adásának íratlan szabályai szerint semmilyen logikát nem szabad felfedeznünk a módszerekben, a monogramok ezúttal is, mint ily sokszor megegyeznek. Persze, mindig az a gyanús, ami nem gyanús.

img_2180.JPG

„Kajlik Sándor" két és fél évet "dolgozott" a Honvédnál. Saját bevallása szerint valamennyi élsportolóval jó viszonyt épített ki, sőt Tichy Lajossal, Budai I. Lászlóval, és Babolcsay Györggyel több esetben is együtt szórakozott Budapest népszerű mulatóiban (Arany Csillag, Mimóza, Erdei-lak, Astoria, Két Rabló). Egy alkalommal, már a forradalom leverése után Kárpáti Rudolf olimpikonon keresztül Czibor Zoli üzent neki külföldről:

„Üdvözöl engem, más mindeni le van szarva."

Azt azonban már az ügynök sem értette, mi végre e kitüntetett figyelem.

 

(Ha tetszett a cikk, és még szívesen olvasnál hasonló témában, kutatásomhoz és munkámhoz adományoddal is hozzájárulhatsz. Köszönöm!)

 Forrás: ÁBTL 3.1.2. M-30601 „Kajlik Sándor"

Szólj hozzá

Ügynökök