2017. júl 06.

Megvesztegetés a Magyar Sporthivatalban?

írta: Koós Levente
Megvesztegetés a Magyar Sporthivatalban?

Az Adidas és a Puma harca Magyarországon

beckenbauer_adidas.jpg

 Franz Beckenbauer a frissen piacra dobott Adidas melegítőben (1967) (forrás: adidas-group.com)

A magyar futballrajongók többségének nem mondok újat azzal, hogy a világ egyik leghíresebb sportszermárkája szoros szimbiózisban van válogatottunk meggypiros mezével. Az Adolf Dassler által 1949-től Adidas néven forgalomba hozott stoplis cipőket az 1964-es tokiói olimpia óta viselik legjobbjaink, ahol jobban nem is debütálhatott volna az új csuka: A Lakat Károly által irányított csapat aranyérmet szerzett, és nemhogy a torna legtöbb góljával büszkélkedhetett (szám szerint 22!), de Bene Ferenc révén a gólkirályi címet is elhódította.

1964_valogatott.jpgA csuka már Adidas, a mez még nem: a válogatott 1964-ben (forrás: nemzetisport.hu)

Adolf Dassler pedig a piaci igényeknek megfelelve 1967-től mezeket és tréningruhákat is gyártani kezdett, a Magyar Testnevelési és Sporthivatal (MTS) pedig nyitott volt egy hosszútávú szerződés tető alá hozására. Igen ám, de a háttérben már húsz éve folyt a testvérháború: Adolf bátyja, Rudolf Dassler 1948-ban létrehozta saját vállalkozását, a Puma céget, és az egymástól egy puskalövésnyire székelő cégtulajdonosok életük végéig rivalizáltak egymással. Soha többet nem álltak egymással szóba. Ami pedig saját kis háborújukat illeti: a frontvonalak 1968-ban Magyarországot is elérték. Vélhetően a tárgyalások ideje alatt Adolf Dassler kiszagolta, hogy testvére cége ki akarja őt szorítani a magyar piacról, ezért sietve hazánkba repült tárgyalni az MTS vezetőivel, amiről a kádári belügy az MTS-ben dolgozó "Ede" fedőnevű társadalmi kapcsolatán keresztül szerzett tudomást. (A társadalmi kapcsolat olyan, általában fontosabb beosztásban dolgozó személy, aki nem beszervezett ügynökként tájékoztatja az állambiztonságot a tőlük kért szempontok alapján.)

albert_adidas.jpgAlbert Flórián a válogatott melegítőjében (forrás: tempofradi.hu)

"Ede" pedig a következő információkkal szolgált: 

"1968. áprilisában Adidas Dasler nyugat-német üzletember felkereste az MTS-t, ahol Ernszt Tibor elvtárs, az MTS. Országos Tanácsának elnökhelyettese fogadta és tárgyalt vele. E tárgyaláson Adidas Dasler sérelmezte, hogy bár az MTS. évek óta az ő cégétől vásárolt sportfelszerelési tárgyakat, mégis a közelmúltban az Adidas Puma cég egy Volkswagen kis buszt ajándékozott az MTS-nek. Ebből arra következtet, hogy a Puma cég igyekszik őt kiszorítani a területről. Adidas Dasler tudni véli azt is, hogy jelenleg a Puma cég szállítja a sportfelszereléseket az MTS-nek és ezt úgy érték el, hogy az MTS-ben egyes sportvezetők különböző pénzösszegeket vettek fel a Puma cégtől. Dasler az érintett személyeket nem volt hajlandó megnevezni. Értesülései eredetét illetően arra hivatkozott, hogy a Puma cég és a Dasler cég üzemei egy nyugat-német kis városban vannak és így egymás üzleti ügyeiről is tudomást szereznek." 

Azt persze nem tudni, hogy Adolf Dassler személyes közbelépésének mennyi szerepe volt abban, hogy az Adidasnak és a magyar sportnak az 1964-es tokiói olimpián kötött házassága nem bomlott fel, sőt kiteljesedett, de az mindenképp figyelmet érdemel, hogy a szocialista belügy nem kapkodott az MTS vezető pártfunkcionáriusainak esetleges vagyongyarapodásainak kivizsgálása után...

A labdarúgók pedig nem panaszkodhattak: Mexikóban megvédték olimpiai bajnoki címüket, sőt ismételten a legtöbb rúgott góllal zárták a tornát, Dunai Antal pedig hat góljával második lett a góllövőlistán. Azóta persze sok minden megváltozott, pedig a csukák most is Adidasok.

(Ha tetszett a cikk, és még szívesen olvasnál hasonló témában, kutatásomhoz és munkámhoz adományoddal is hozzájárulhatsz. Köszönöm!)

A belügyi jelentés forrása: ABTL 3.1.5. O-19460/2 39.

 

Szólj hozzá

Nemfradi