2017. máj 29.

Koós Levente

írta: Koós Levente
Koós Levente

Az oldalon olvasható bejegyzések szerzője Koós Levente. Fő tevékenysége a budapesti Piarista Gimnázium diákjainak történelemre és latin nyelvre való tanítása, osztályának az érettségi felé történő vezetése. Kutatóként a kommunista pártállam állambiztonságával foglalkozik, amely témával az ELTE BTK történelem szakán ismerkedett meg közelebbről.

profilkep.jpg

A hetvenes évek ifjúsági kultúrájával foglalkozó szakdolgozatának megírása során döntött úgy, hogy a Kádár-rendszer politikai rendőrségét a sporton, de leginkább a Fradin keresztül (is) szeretné megismerni. Kutatásai során hallatlanul izgalmas dolgokba botlik és mindezt annak a morbid valóságnak köszönheti, hogy a kommunista belügy mindent tudni akart állampolgárairól. A többé-kevésbé jól kiépített besúgói hálózatnak köszönhetően mára már egyre többet tudunk ennek a titkos és meglehetősen kegyetlen világnak a mechanizmusairól.

A rendszer működésének szemléltetése mellett Koós Levente másik fontos célja az ügynöki jelentésekből megismerhető személyes történetek, tragédiák, de olykor-olykor azért persze mulatságos és nagyon sokszor groteszk helyzetek megismertetése, amelyeknek főszereplője maga az ember: mezei szurkoló, népszerű futballista, szomszéd, borkimérő, nyomdász, pap, MLSZ-elnök, hírlapíró, sportvezető, miniszter, bárki, aki az elmúlt rendszerben élt, és éppen akkor mondott, vagy tett valami érdekeset, amikor közelében besúgók hegyezték füleiket.

Koós Levente történetei több forrásból tevődnek össze, de zömük létrejöttét az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában őrzött iratanyagok kutathatósága tette lehetővé. Emellett bátran támaszkodik a korabeli sajtó és a Kádár-rendszert feldolgozó szakirodalmakra éppúgy, mint urbánus legendákra, öltözői pletykákra, kocsmai beszélgetésekre, és persze postásának, szódásának elbeszéléseire is. 

Az elmúlt öt évben mintegy ötven Fradival kapcsolatos cikke jelent meg a Zöld és fehér magazinban, publikált az Aetas folyóiratban Czibor Zoliról, a Múlt-koron A Kex zenekarról és Baksa Soós Jánosról, a Búvópatakban Cseh Tamásról és Bereményi Gézáról. Kettőjükkel kapcsolatban szerepelt a Hír Televízió Retrográd című műsorában is. Az ötvenhatos emlékév keretében írásai jelennek meg a Nemzeti Sportban Csík Tiborról, Gyarmati Olgáról, a Fradiról, Bánkuti Gézáról, Ábráhám Dezsőről és a Menekült Magyar Sportolók Világszövetségéről.

10382630_10152582572259292_5971487421781725499_n.jpg

Szólj hozzá

KoósLevente