2017. máj 20.

Kocsis Sándor a Barcában

írta: Koós Levente
Kocsis Sándor a Barcában

30684359.jpg

Sokak számára közismert tény, hogy Kocsis Sándor, aki 1946-1950 között a Ferencváros, később pedig a Honvéd labdarúgója volt, az MLSZ által nem engedélyezett 1956-os dél-amerikai túráról nem tért haza. Rövid svájci vendégszereplés után 1958-tól 1966-ig az FC Barcelona játékosa lett, ahol páratlan fejjátékának köszönhetően a a Cabeza de Oro, vagyis az Aranyfejű becenevet kapta a katalán drukkerektől.  

Idehaza a forradalom alatt átmenetileg meggyengült politikai rendőrség egyes területeken viszonylag lassan rendezte sorait a szabadságharc vérbe fojtása után,legalább is erre utal az a tény, hogy a Kocsis Sándor ellen hazaárulás vádjával eljárást indító állambiztonság csak 1958 májusában kezdte meg hivatalosan a körözést. Az ekkor már a Barcelona friss igazolásának számító játékosról azonban olyan információkat szerzett a politikai rendőrség, amik miatt 1960-ban az ellene folyó körözés felülvizsgálatát és annak megszüntetését javasolták.

„Hazaárulása óta több oldalról is igyekeztünk ellenőrizni, melyek során megállapítottuk, hogy ellenséges tevékenységgel nem gyanúsítható, végleges a kintmaradási szándéka. A szerződés lejárta után valószínűleg Olaszországban fog véglegesen letelepedni. Kocsis v. őrgy. kevés magyarországi kapcsolatot tart fenn, családi levelezését is főképp felesége intézi. Kapcsolattartás főképp levél általi, de több alkalommal küldött be csomagot, aranytárgyakat hazánkból kiutazó sportolókon keresztül édesanyjának. A Néphadsereg felé nincs kapcsolata. A fentiek alapján javaslom Kocsis körözését megszüntetni.”

A nyomozati anyag hűen tükrözi a kommunista rendszer állampolgáraival való kapcsolatát: a világ egyik legnagyszerűbb futballistája, az 1954-es VB gólkirálya egyszerűen hazaáruló, és minden esély megvan arra, hogy Nyugaton ellenséges tevékenységet fejtsen ki hazánk ellen. A „több oldalról is igyekeztünk ellenőrizni” kifejezés azt jelenti, hogy megfigyelésében rendszeresen felhasználták (illetve igyekeztek felhasználni) azokat a sportvonalon mozgó ügynököket, akik külföldi útjaik során találkozhattak vele, valamint rendszeres jelleggel bontották fel postai küldeményeit is.

kocsis_plakett.jpg

Ami pedig a leveleket illeti: Kocsis Sándornak az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában őrzött körözési dossziéja tartalmaz három magánlevelet, amelyet 1959 januárjában adtak postára Barcelonában. Mindhárom levelet Kocka felesége írta, de három különböző címzettnek: egyet Grosics Gyulának és családjának, egyet gyermekkori barátnőjének, egyet pedig Kocsis Sándor szüleinek. A levelekből nagyon sok minden kiderül, ami a barcelonai letelepedésükkel és Kocsis új csapatába való beilleszkedésével kapcsolatos, és amit a széles nyilvánosság ez idáig nem tudhatott.

Kocsis az MLSZ másfél éves eltiltását egy svájci amatőr kiscsapatnál vészelte át (Young Fellows Zürich), majd a rengeteg ajánlat közül a barcelonaiak hívását fogadta el, ahol már két korábbi fradista, Kubala László és Czibor Zoltán várta. Spanyolországba érkezésének és pályára lépésének nehézkes körülményeiről a Grosicsnak írt levélben olvashatunk.

„Ideköltözésünk után jöttek a komplikációk az állampolgárságosítás miatt. T.i. elég szép számmal lepték el ezt az országot a magyarok és egy szép napon megelégedvén kijelentették, hogy egyelőre nem adnak többet és így Sanyi pechesen hónapokon keresztül volt kénytelen várni és így a bajnoki meccseken nem is tudott játszani. Hogy ez mit jelent egy futballista számára nem kell, hogy ecseteljem, ezt maga tudja talán a legjobban megérteni…”

Úgy tűnik, hogy az ’56-os forradalom leverése utáni menekültáradat nagyságára nem volt eléggé felkészülve a spanyol kormány, ezért a szokatlanul sok állampolgári kérelem elbírálása is tovább tartott a megszokottnál. Ráadásul Kocsis mindjárt bemutatkozása után megsérült, amely olyannyira hátráltatta a folyamatos játékban, hogy a levelek írásának időpontjában is még sérülésével bajlódott.

A forradalmat követően Spanyolországba disszidált labdarúgók 1959 eleji helyzetéről, a spanyolországi körülményekről a legrészletesebb képet a Kocsis Sándor szüleinek írt levélből tudjuk meg.

„Az igazság az, hogy itt Spanyolországban általános jelenség és tény az, hogy egyik fiúnak sem vált be még a játék a magyarok közül, ennek többféle oka van, és nagyon sokat lehetne írni róla, de igazán megérteni csak akkor tudná Apus, ha itt élne közöttünk és látná, tapasztalná a hibákat. Megpróbálom röviden vázolni a helyzetet. Minthogy Apuka nagyon régen foglalkozik a labdarúgással, biztosan tudja, hogy a spanyol futball homlokegyenest más stílusú, mint a magyar. Itt az edzők csakis az erőnlétre, keménységre tanítják a játékosokat, az a jelszó, hogy «az embernek gyorsabbnak kell lenni, mint a labdának», éppen ezért minden nap 2 órás tréning van, amiből másfelet futnak.”

A taktikusabb, játékosabb, és főleg a labdás gyakorlatokhoz szokott játékosoknak valóban idegen lehetett a spanyolok edzésmódszere, de Kocka felesége megnyugtatásul azt is megosztotta apósával, hogy a világhírű brazil Evaristonak is nehezen ment annak idején a beilleszkedés, sőt Kubalának is voltak problémái.

A Grosics-levélben találhatunk utalásokat az amatőr és a profi labdarúgás közötti különbségekre is, amelyek további nehézségeket okoztak a szocialista keretek között szerveződő amatőr bajnokságokból érkezőknek.

„Idegen ország, idegen csapat, más stílus, s főleg sok-sok irigy ember. Borzasztó nagy a kenyérharc és ennélfogva mindegyik igyekszik a másikat kitúrni a helyéből, hogy csupán az foglalhassa el, de ennek ellenére nem panaszkodhatunk…”

Néhány sorban az edző szerepéről és a játékosokkal való kapcsolatáról is olvashatunk, amely szintén némi különbséget mutat az otthoni viszonyokhoz képest.

„Itt különösen teljhatalmú joggal rendelkezik az edző, mert az év végén, ha nem produkálta az elvárt eredményt menesztik, tehát mindet elkövet ennek érdekében. Különben sem túl szimpatikusak a magyarok neki. Annak is tudatában van, hogy a legtöbb pénzt kapják a clubtól, tehát a legtöbbet követeli tőlük.”

Jóllehet, az utóbbi két mérkőzésen sem Kubala, sem Kocka sem lépett pályára, alapvetően utóbbi játékos és a csapat edzőjének viszonya mégis jónak mondható.

„Ezzel szemben nézzük meg a Sanyi helyzetét. Ő ellene semmi kifogás nincs, csak híznia kell, mert az edző szerint ha játszik, akkor a meccsen leadott 2 kg-t nem tudja visszahízni, és soványnak találja őt, és vitamin injekciókat adat Neki és állandóan azt mondja, hogy sokat egyen, s magyarázza Neki, hogy a Barcelona biztos bajnok ebben az évben, most is ragyog a csapat – pláne, ha Maga is fog játszani, akkor mi lesz?! Újságba is csak jól nyilatkozik Sanyiról…”

50493.jpg

Nemcsak a környezet, a labdarúgáson belüli körülmények, de a szurkolók is másnak tűntek, mint odahaza Magyarországon.

„Itt a közönség, nem mondom, értékeli a szép akciókat, ügyes cseleket, de valójában a kemény belemenéseket, a harcot szereti. (Úgy, mint az arénában a torreádor: a közönség akkor elégedett, ha vért lát.)”

Végezetül ne csak azokkal a nehézségekkel foglalkozzunk, amelyek Kocka türelmét és kitartását tették próbára, hanem a futballista feleségek problémáival is. Főleg, ha jó háziasszony volt az illető, mint Kocsis felesége.

„A karácsony és az újévvel való ünneplés és vendégeskedés hála isten elmúlt. Így kell, hogy kezdjem a beszámolót, mert egy millió ember fordult meg a házunkban kis töltött káposzta és bejgli kóstolóra. Hála a sorsnak csupa ügyetlen kis hülye gazdasszonyok kerültek ide ki Barcelonába, akik nem igazán értenek a Vízvári Mariska konyhabirodalmához, de azért megenni szeretik, s ezért örökké lacikonyhát kell csinálnom.”

Önkéntes száműzetése után végérvényesen soha nem tudott megnyugodni a népszerű csatár: rögeszméjévé vált, hogy minden lépését figyelik, és disszidálásáért a magyar titkosszolgálatok majd  bosszút állnak. Fájóan korán, 49 évesen, betegen, halálfélelemtől űzve tisztázatlan körülmények között zuhant ki egy barcelonai kórház emeleti ablakából. Hamvait 2012-ben hozták haza.

A legendás Kocka emlékét Budapesten ma róla elnevezett utca, szűkebb pátriájában, a Józsefvárosban pedig dombormű őrzi, de ne feledkezzünk meg a közelmúltban bemutatott Kocsis Tibor: Magyarok a Barcáért című dokumentumfilmjéről sem, amely Kubala és Czibor mellett Kocsis Sándor barcelonai pályafutását mutatja be.

(Ha tetszett a cikk, és még szívesen olvasnál hasonló témában, kutatásomhoz és munkámhoz adományoddal is hozzájárulhatsz. Köszönöm!)

 Forrás: Kocsis Sándor "Lovász" ÁBTL 3. 1. 5. O-10594

Szólj hozzá

Fradi Nemfradi