2017. máj 20.

Besúgó az iskolapadban,

írta: Koós Levente
Besúgó az iskolapadban,

avagy mit csinál Antall József történelem órán?

Történetünk helyszíne egy nagy múltú budapesti középiskola, a Toldy Ferenc Gimnázium. 1958 őszén az iskola végzős osztályának egyik tagját "Erős Iván" néven szervezte be a kommunista állambiztonság abból a célból, hogy az intézmény falai között megrejtőző rendellenességeket, ellenséges megnyilvánulásokat felderítse, és jelentse a politikai rendőrség számára.

img_1915_2.jpg 

Miért volt ez fontos? Azért, mert a forradalom egy éves évfordulóján, 1957. október 23-án az iskola diákjai néma tüntetéssel emlékeztek meg a szabadságharc hőseiről. A kádári megtorlás időszakában végrehajtott cselekedet közel sem volt kockázatmentes a résztvevők számára, hiszen ne felejtsük el, hogy a szabadságharc leverése utáni tömeges letartóztatások és akasztások még csak ekkor kezdődtek meg igazán. És amellett se menjünk el szó nélkül, hogy a tüntetés főszervezője egy fiatal történelemtanár volt, aki a budapesti Piarista Gimnáziumban érettségizett, és lett évtizedekkel később az első szabadon választott magyar miniszterelnök. Merthogy a fiatal történelemtanárt Antall Józsefnek hívták.

antalldiakjai.png

A történelem tanár diákjaival Forrás:56-os Intézet 

Antall Józsefet az 1956-os forradalomban vállalt szerepéért a kommunista hatalom éveken át zaklatta, többször kihallgatták, majd az Eötvös Gimnáziumból 1957 tavaszán helyezték át egy fegyelmi eljárást követően a Toldy Ferenc Gimnáziumba, ahol október 23-án a néma tüntetés megszervezésének az élére állt. A néma tüntetésről azóta film is készült, amelyről bővebben itt olvashattok:

http://mecenatura.mediatanacs.hu/adatlap/1065/A_nema_tuntetes

Visszakanyarodva "Erős Ivánhoz": az ifjúsági elhárítás vonalára beszervezett ügynök órai figyelme 1958 őszétől megosztottá vált. Egyszerre kellett figyelnie a tananyagra, és az iskolában, az osztályban, de még a tanórán előforduló ellenséges megnyilvánulásokra is. Immár két helyről kérték számon, ő pedig igyekezett megfelelni a belügyi kívánalmaknak is. 1959 elején például ilyen szörnyűséges dolgok történtek Antall József történelem óráján:

"Folyó hó 14-i történelem órára, melyet Antall József tartott az I. világháborúról, mikor a tanár azt a kijelentést tette, hogy Oroszországnak nem sikerült a Dardanellákat megszerezni, B. Ádám, aki egyébként alapító tagja a KISZ-nek, úgy szólt: »Hál Istennek«. Antall József, aki előtte magyarázott, bizonyára hallotta, de elsiklott a dolog fölött." 

A néma tüntetés nyomozásának befejezése után Antall Józsefet végül örökre eltiltották a tanítástól. Ahogy akkor megfogalmazták:

"politikai magatartása miatt nem alkalmas pedagógus pályára. A többpártrendszer híve, a szovjet csapatok kivonását és az ország függetlenségét követelte."

"Erős Iván" az érettségi évében, sőt annak sikeres letétele után is kapcsolatban maradt a belügyi szervekkel. Rendszeresen készített jelentéseket baráti köréről, az úgynevezett "vár galeriről", megfordult házibulikban és Fradi-meccseken, templomokban és titkos pincékben is. Jelentéseivel fogunk még találkozni.  

(Ha tetszett a cikk, és még szívesen olvasnál hasonló témában, kutatásomhoz és munkámhoz adományoddal is hozzájárulhatsz. Köszönöm!)

A blogbejegyzéshez az alábbi forrásokat használtam: 

http://mecenatura.mediatanacs.hu/adatlap/1065/A_nema_tuntetes

"Erős Iván" jelentése, 1958. november 10. ÁBTL 3. 1. 2. M-21502 

Szólj hozzá

Nemsport